Româna     English
 
 
   
Prima / Noutăţi AQA / Standarde Europene pentru îngrijirea pacienților cu Fibroză Chistică în Republica Moldova

Standarde Europene pentru îngrijirea pacienților cu Fibroză Chistică în Republica Moldova

Versiune tipar
19.11.2012 Accesări: 1

AQA are onoarea să facă parte din partenerii unui proiect nou în sănătate și să contribuie la implementarea proiectului. Vă rugăm să vedeți Comunicatul de mai jos.

Comunicat de presă
Proiect „Standarde Europene pentru îngrijirea pacienților cu Fibroză Chistică în
Republica Moldova”
Un nou proiect care va crește speranța de viață a copiilor afectați de Fibroză chistică (FC) și va oferi o șansă la viață copiilor care încă nu au fost diagnosticați.

Asociația  Germană de Mukoviscidoză (Mukoviszidoze e.V.) și  Asociația Națională ”Învingem Fibroza Chistică”, sub patronajul Ministerului Sănătății și a Asociației europene  CF Europe, grație contribuției generoase a Gilead sciences GmbH vor continua eforturile comune pentru a spori calitatea îngrijirii pentru pacienții CF din Republica Moldova. Proiectul va fi lansat pe 20 noiembrie 2012, la ora 10, la conferința de presă găzduită de Ministerul Sănătății.
Fibroza Chistică (sau Mucoviscidoza) este o maladie genetică care afectează în mod particular plămânii, dar la fel și pancreasul, ficatul și intestinele. Persoanele afectate de această maladie pot avea o viață socială împlinită dacă beneficiază de îngrijiri și medicamente care previn agravarea maladiei sau atenuează simpotmele. Un European din 30 este purtător al genei care cauzează fibroză chistică. În Moldova au fost diagnosticați în jur de 52 de pacienți, majoritatea copii. Experții estimează că ar putea fi în total 150-200 de persoane afectate, care nu au fost diagnosticate. În Europa Occidentală o persoană afectată de FC poate atinge o vârstă de peste 60 de ani. În Moldova cel mai în vărstă pacient are 25 de ani.
 
Asociația Germană de Mukoviscidoză reprezintă familiile afectate de FC, personalul medical și cercetătorii  interesați de FC. Din octombrie 2010 pînă în august 2012 Mukoviszidose e.V. a desfășurat în Moldova un proiect pentru a sprijini apropierea de standardele europene în îngrijirea pacienților FC. Colaborarea cu Ministerul Sănătății din Republica Moldova, Clinica Universitară, personalul medical și familiile pacienților cu FC a rezultat în crearea unui Centru de Fibroză Chistică la Centrul Mamei și a Copilului. La fel, pacienții CF au început să primească antibiotice inhalatoare, adaptate particularităților acestei maladii. Aceste realizări sunt o dovadă a faptului că efortul comun al instituțiilor statului, al societății civile și al partenerilor externi pot aduce rezultate  considerabile.

Proiectul nou, care va începe în noiembrie 2012 și se va încheia în martie 2014, va contribui în continuare la ameliorarea serviciilor de sănătate destinate pacienților cu FC. În cadrul proiectului vor fi organizate 7 conferințe regionale pentru raioanele din Nordul Moldovei, pentru Chișinău și raioanele apropiate, pentru raioanele din Sud și regiunea Transnistreană.  Proiectul va pune accentul pe următoarele aspecte:

1.    Sensibilizarea medicilor de familie cu privire la necesitatea diagnosticării timpurii a copiilor cu FC.
2.    Training-uri pentru pacienți și familiile lor cu privire la tratament și îngrijire la domiciliu, în mod special procedurile fizioterapeutice, necesare în FC.
3.    Training-uri pentru personalul medical din domeniul FC la Centrul Mamei și Copilului și la cel mai mare Centru FC din Germania pentru a fortifica măsurile de prevenire a infecțiilor nosocomiale  prin măsuri de igienă specifice pentru FC; oxigenoterapia la domiciliu; tratamentul parenteral cu antibiotice la domiciliu.
4.    Dezvoltarea unui model de tratament ambulator astfel încât toți pacienții diagnosticați cu FC să fie consultați odată la 3 luni de un specialist în FC, conform recomandărilor Standardelor Europene de îngrijire în FC.
5.    Invitarea experților Asociației Europene de Fibroză Chistică pentru evaluarea Protocolului Național FC din Republica Moldova pentru a le oferi experților moldoveni un cadru de discuții cu omologii lor.


Pentru mai multe informații:
http://www.youtube.com/watch?v=cQ-wJnaqdxU&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=rzG6V1IgXhM&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=NUVAU7NO7S8&list=UU-gmFxl2jRGo23w5Ah6MqUw&index=6&feature=plcp
http://youtu.be/L0CJV2t9bQA

Contact:
Asociația Națională ”Învingem Fibroza Chistică”, Viorica Șuba
e-mail: cfmoldova@gmail.com
mob.: 069142690
 

 
Rău Satisfăcător Mediu Bun Excelent
(5)
Prima / Noutăţi AQA / Standarde Europene pentru îngrijirea pacienților cu Fibroză Chistică în Republica Moldova
 
 
Tel..: +373 22 21 02 35; (0)79 56 09 26; (0)79 26 79 26
Fax:
+373 22 21 28 41
Email: logistic@aqa.md
Prima AQA   |   Servicii AQA   |   Scenariu eveniment by AQA   |   Despre AQA   |   Contact
     
Vizitatori: 384738

AQA Logistic - Orgaizare evenimente in Chisnau si R. Moldova (Event organizing and planning in Chisinau and R. of Moldova) | Contactati-ne/Contact us - AQA Logistic | Sitemap - AQA Logistic | In topul paginii
 
Adresa: Str. Kogalniceanu 51/18, MD-2009 Chișinău

Copyright © 2019 Agenţia Logistică "Age Quod Agis" S.R.L.
Toate Drepturile Rezervate.

Actualizat la: 07.09.2018
TRIMARAN - IT Solutions Company
Creat deTrimaran